Każdy wie jak bardzo lubie serniki, wszystkie, dlatego gdy tylko pojawia się do przetestowania nowy przepis na sernik zaraz biegne do kuchni :)
Dziś połączenie smaku polskiego sernika z turecką pastą sezamową, tahiną.
Ciekawy smak warty wypróbowania.
składniki:
0,5 kg twarogu
250g jogurtu süzme (jogurt grecki)
3 jajka
3/4 szkl.i pasty sezamowej
szkl. cukru
łyżka skrobii ziemniaczanej lub innej skrobi (kukurydziana, pszenna, ryżowa)
cukier waniliowy
150 g pełnoziarnistych ciasteczek
łyżka miękkiego masła
C'asteczka pełnoziarniste rozdrabniam w blenderze i dodaje do rozpuszczonego masła. Masę ciasteczkową wykładam na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zmielony twaróg mieszam z jogurtem, dodaję cukier i po jednym jajku, ciagle mieszajac.
Do masy dodaję paste sezamową i cukier waniliowy. Dokładnie mieszam i przekładam na blache (ok 20 cm srednicy).Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do stopni 180 stopni i zmiejszam na 120 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Zimny sernik wkładamy na noc do lodówki i czekamy do jutra :)
Przepis podkradziony od Emilki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz