Pyszne wytrawne ciasteczka sprawdzają się świetnie jako przekąska do herbatki, pieczywko do drugiego śniadania, dodatek do sałatek i pożywna, zdrowa wkładka do bento.
Składniki:
25 g masła
230 g mąki
0,5 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
łyżka drobno posiekanego koperku
kilka plasterków ulubionej szynki (ja dodałam domowej roboty szynkę drobiowa)
drobno posiekane czarne oliwki
+/- 0,5 szklanki mleka
żołtko do posmarowania
czarnuszka
sezam
Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy spójne ciasto. Można je rozwałkować lub najzwyczajniej w świecie rozpłaszczyć ręcznie na grubość ok 2 cm i pociąć na male kawałki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, posmarować wierzch ciasteczek żołtkiem i posypać sezamem i czarnuszką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni i piec do zarumienienia, ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz