sobota, 9 kwietnia 2016

Bułeczki z oliwkami i ziołami z cyklu DOMOWA PIEKARNIA



Jest to kolejna propozycja z serii DOMOWA PIEKARNIA. 
Tym razem również będzie pysznie i aromatycznie za sprawą ziół.

domowa piekarnia

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
szklanka ciepłej wody
oliwki czarne i zielone
garść ziół
 (ja użyłam czosnku niedźwiedziego, tymianku, oregano i rozmarynu)

Wypestkowane oliwki pokroić na krążki. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwki, suszone drożdże i zioła, Powoli, cały czas mieszając składniki, wlewać ciepłą wodę. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i przestanie lepić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części i z każdej uformować bułeczkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do momentu zarumienienia.

bułeczki z ziolami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz