sobota, 2 kwietnia 2016

Bagietka z pastą oliwkową z cyklu DOMOWA PIEKARNIA



Uwielbiam piec różnego rodzaju pieczywo, uwielbiam świeże, gorące chrupiące chlebki i bułeczki. 
Dlatego też, poza sprawdzonymi przepisami bardzo chętnie sięgam po nowe. Ostatnio gdy byłam w Polsce kupiłam książkę pełną smakowitych przepisów i systematycznie raz w tygodniu, w sobotę, będę Wam podrzucała kolejny. Część już jest gotowa i czeka na publikacje.
Będą to posty z cyklu DOMOWA PIEKARNIA.
Dzisiaj będą bagietki z domową pastą z oliwek. Oczywiście można użyć gotowej, są one w tej chwili dosyć łatwo dostępne w sklepach. Jednak mieszkając w krainie oliwek i mając dostęp do różnego rodzaju oliwek robię takie rzeczy sama w domu i doprawiam tak jak lubię.



Składniki:

+/- 3,5 szklanki mąki pszennej
50 ml ciepłej wody
szklanka ciepłego mleka
łyżeczka soli
2 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki suchych drożdży


pasta z oliwek:

zielone oliwki
oliwa
sól
sok z cytryny
tymianek
pieprz
sumak


Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić na 15 minut żeby ruszyły. Do miski wsypać mąkę, dodać soli, wlać mleko z drożdżami, wodę i wymieszać.
Ciasto zagniatać aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie się kleić do rąk.  W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Nie za dużo jednak bo ciasto ma być miękkie.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy paste z oliwek lub popijamy kawkę, jeśli mamy gotową  :)
Pastę z oliwek przygotujemy miksując ze sobą wydrylowane i pokrojone na mniejsze kawałki oliwki z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 2 części i uformować z nich bagietki. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut.
Po upłynięciu 30 minut w bagietkach robimy głębokie, poprzeczne nacięcia i wkładamy do nich paste z oliwek. Wierzch opruszamy delikatnie mąką.


Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 190 stopni do czasu aż się zarumienią (ok. 15 minut).

Z tych proporcji wychodzą dwie bagietki, sa o 1/3 mniejsze niż te długie znane nam ze sklepu, jednak są dużo bardziej pożywne i z powodzeniem wystarczą na śniadanie 4 osobowej rodzinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz