poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Piyaz z fasoli mung z owocem granatu - Narlı maş piyazı



Wspólne gotowanie z Emilią tym razem zaowocowało w sałatkę z fasoli mung. 

salatka


Składniki:

szklanka ugotowanej fasoli mung
cebulka dymka lub szczypiorek
garść natki pietruszki
szklanka pestek granatu
łyżka sosu z granatu (nar ekşisi)
oliwa
sól

Wypłukać i w osolonej wodzie ugotować fasole mung uważając żeby się nie rozpadła bo gotuje się wyjątkowo szybko. Około 20 minut wystarczy żeby była miękka.
Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić do smaku sosem z sokiem z granatu i oliwą.



Narlı maş piyazı

Malzelemer:

1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
ince kıyılmış taze soğan
yarım demet kıyılmış maydanoz
1 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
1 çorba kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı
tuz

Haşlayıp soğuttunuz maş fasulyesi, taze soğan, maydanoz ve nar tanelerini servis kasesine alın. Üzerine nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı karışımı gezdirin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz