Wspólne gotowanie z Emilią tym razem zaowocowało w sałatkę z fasoli mung.
Składniki:
szklanka ugotowanej fasoli mung
cebulka dymka lub szczypiorek
garść natki pietruszki
szklanka pestek granatu
łyżka sosu z granatu (nar ekşisi)
oliwa
sól
Wypłukać i w osolonej wodzie ugotować fasole mung uważając żeby się nie rozpadła bo gotuje się wyjątkowo szybko. Około 20 minut wystarczy żeby była miękka.
Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić do smaku sosem z sokiem z granatu i oliwą.
Narlı maş piyazı
Malzelemer:
1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
ince kıyılmış taze soğan
yarım demet kıyılmış maydanoz
1 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
1 çorba kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı
tuz
Haşlayıp soğuttunuz maş fasulyesi, taze soğan, maydanoz ve nar tanelerini servis kasesine alın. Üzerine nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı karışımı gezdirin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz