Jak co sobotę, czas na pieczywo z domowej piekarni. Dzisiaj cebulaczki z serem.
Skladniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
60 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g masła
1/3 szklanki mleka
jajko
farsz cebulowy:
4 spore cebule
łyżeczka majeranku
sól
pieperz
ser żółty
(ja użyłam eski kasar, czyli dość stary i aromatyczny ser żóły dojrzewający)
oliwa do smazenia
Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego (nie gorącego) mleka wrzucamy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut by zaczyn zaczął pracować.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbić jajko i mieszając wlewamy stopione masło. Na koniec dodajemy zaczyn i wyrabiamygładkie i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy w cieple miejsce, przykryte szmatką do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz podsmażając cebulke z przyprawami na oliwie.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy bułeczki, robimy w nich zagłębienie łyżką i wkładamy farsz cebulowy a wierzch posypujemy odrobiną startego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz