czwartek, 1 października 2015

Sernik tradycyjny


Jak już człowiek ma ochotę na sernik, to znaczy, że zdrowieje :)
A żeby się nie przemęczyć przedstawiam najprostszy z prostych serników.




Składniki:

800 g yogurtu suzme ( w PL ser biały na sernik z wiaderka)*
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka (ilość zależy od wielkości)
cukier waniliowy lub laska wanilii
0,5 szklanki cukru

opcjonalnie budyń waniliowy

Do misy miksera przełożyć ser i właczyć mikser, Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, jajka oraz mąke. Miksować na niskich obrotach tyko do momentu połączenia się składników.

Na spód blachy można wykruszyć dowolne ciasteczka, herbatniczki lub ciasto kruche. Ja użyłam czekoladowych kruchych ciasteczek.
Na dowolny spód wylewamy mase serową i pieczemy ok godzinę w temperaturze ok. 180 stopni. Starajmy się nie otwierac piekarnika zbyt często i dopiero po ok. 50 minutach ewentualnie uchylić go aby sprawdzić za pomocą patyczka czy jest już dobry.

*Jeśli będziecie mieli żadki ser dodajcie odrobinę więcej mąki lub zredukujcie ilosć jajek. Można ewentualnie dodać kaszy manny w proporcji 50/50 do mąki a nawet poza mąką dodać budyń waniliowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz