sobota, 31 października 2015

Zupa krem z ziemniaków patateslı yayla çorbası



Szybka i sycąca zupa ziemniaczana na jogurcie, czyli  turecka kartoflanka.
Lubię ją za szybkość i łatwość wykonania no i smak oczywiście. Do tego jest sycąca i rozgrzewająca co jest dużym plusem gdy za oknem mokro i chłodno.

zupa krem z ziemniaków


Składniki:

3-4 duże ziemniaki
3-4 szklanki jogurtu naturalnego (typu greckiego lub kwaśnej śmietany)
2 łyżki mąki
jajko
2 łyżki oleju
suszona mięta
ostra papryka w płatkach
sól
opcjonalnie słodka papryka w proszku

Obrane ziemniaki pokroić w kostke wielkości cieciorki czy fasolki. Do garnka wlać olej i podsmażyć ziemniaki. Dodać mąke i smażyć do zarumienienia następnie zalać ok 5-6 szklankami wody, wymieszać, zblendować, zagotować i posolić. 
W osobnym naczyniu bardzo dokładnie wymieszać jogurt z jajkiem, papryką i miętą. Dodać do zblendowanych ziemniaków i mieszając by się nie zważyło, zagotować, gdy się zagtuje zmniejszyć gaz do minimum i gotować jeszcze ok 15 minut. 
Zupe serwujemy polaną oliwą podgrzaną razem z miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz