Szybka i sycąca zupa ziemniaczana na jogurcie, czyli turecka kartoflanka.
Lubię ją za szybkość i łatwość wykonania no i smak oczywiście. Do tego jest sycąca i rozgrzewająca co jest dużym plusem gdy za oknem mokro i chłodno.
Składniki:
3-4 duże ziemniaki
3-4 szklanki jogurtu naturalnego (typu greckiego lub kwaśnej śmietany)
2 łyżki mąki
jajko
2 łyżki oleju
suszona mięta
ostra papryka w płatkach
sól
opcjonalnie słodka papryka w proszku
Obrane ziemniaki pokroić w kostke wielkości cieciorki czy fasolki. Do garnka wlać olej i podsmażyć ziemniaki. Dodać mąke i smażyć do zarumienienia następnie zalać ok 5-6 szklankami wody, wymieszać, zblendować, zagotować i posolić.
W osobnym naczyniu bardzo dokładnie wymieszać jogurt z jajkiem, papryką i miętą. Dodać do zblendowanych ziemniaków i mieszając by się nie zważyło, zagotować, gdy się zagtuje zmniejszyć gaz do minimum i gotować jeszcze ok 15 minut.
Zupe serwujemy polaną oliwą podgrzaną razem z miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz