piątek, 22 stycznia 2016

Balık ekmek



Kolejny obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Turcji, a zwłaszcza Stambułu, to balık ekmek czyli filet rybny w chlebie.
Kto był na Eminönü, a sądzę, że każdy kto odwiedził to Stambuł z pewnością tam był, widział  bujające sie na falach łódki na których smażono świeże rybki. Porozstawiane na brzegu beczki, służące za stoły, których w sezonie i tak zwykle jest zbyt mało, kilka stoisk z pekielnie słonym turşu (tureckimi kiszonkami) i turşu suyu.
Atmosfera tego miejsca jest nie do opisania, ten rumor, zapach, krążące nad głowami wiecznie głodne mewy....
Niestety nie udało mi się znależć starych zdjęć  tego miejsca dlatego pokaże Wam inne, ,,lądowe,, choć mobilne smażalnie rybek. A przy najbliższej okazji zrobie kilka atualnych zdjęć na Eminönü  i z czasem dorzuce.
Tak wygląda moja wersja gotowej kanapki przygotowanej w domu, tym razem na okoliczność wspólnego gotowania z Emilią z bloga Turcja od kuchni. Sprawdźcie jakie dodatki sa w Emili wersji, bo te mogą być w zasadzie dowolne, w zależności od upodobań smakowych.

kanapka ryban

A tak wygląda mobilna wersja grila do przyrządzania ryby na jednym z pikników regionalnych. 


Składniki:

chleb turecki / bułka
filet z okonia (levrek) lub z pelamidy (palamut) lub uskumru (makrela atlantycka) oczywiście w Polsce można wybrać inną dostępną, ulubioną rybe
cebula
sałata lub rukola
ostra papryczka zielona
sól
pieprz
cytryna
sok z granata

turşu suyu

Na grilu, patelni grilowej lub opiekaczu z grilem przygotowujemy filety z ryby przyprawione wczesniej solą i pieprzem. Gdy ryba już jest prawie gotowa na chwilke na grila kładziemy bułkę, zdejmujemy i wypełniamy sałatą, papryką zielona (sivri biber) i cebulą. Wkładamy w środek zgrilowaną rybę i serwujemy z cebulka skropioną cyryną oraz turşu suyu,
Składniki do kanapki są dowolne. robiąc wersję dla męża dodaje jeszcze natkę pietruszki a dla siebie często zamiast sałaty daję rukole skropioną sokiem z granata. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz