W Turcji sezon na ryby trwa w najlepsze. Jest ich teraz dużo, są świeże i w przystępnej cenie.
Jest w czym wybierać. Ryby z morza czarnego królują na stołach w Istanbule.
Mój mąż jest dość tradycyjny jeśli chodzi o rybki, a mój syn chyba po tatusiu :D Dla nich grunt to hamsi, malutkie rybki z których obieraniem męcze się co czwartek dla moich chłopaków.
Dzisisaj w ramach wspólnego gotowania z Emilią z bloga Turcja od kuchni przygotowałyśmy dla Was dwie propozycje na małe rybki. U mnie oczywiście hamsi a co u Emi? Sprawdźcie koniecznie.
Składniki:
hamsi
marchewka
seler
por
gruszka
cytryna
sól
pieprz
czosnek w granulkach lub sproszkowany
gałka muszkatołowa
oliwa
Umyte warzywa kroimy w słupki i układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać rybkę. Polewamy odrobinką oliwy i układamy na wierzchc umyte i wyczyszczone rybki. Obkładamy plasterkami cytrynki i gruszki. Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą, Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut z czego pierwsze 20 minut zapiekamy rybki przykryte papierem do pieczenia, kolejne 10 minut odkryte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz