czwartek, 28 stycznia 2016

Sałatka kalafiorowa



Na surowo, zdrowo i kolorowo czyli czym chata bogata w trakcie tureckiej zimy.
Ku mojemu zdziwieniu, mój wybredny małżonek zjadł pół talerza tej sałatki bez zbędnego marudzenia. Ma ciekawy smak i jest bogata w witaminy. Mnie posmakowała bardzo i z pewnościa w sezonie będę do niej wracała. Przepis pochodzi ze styczniowej Lokmy a dzisiejsza publikacja jest w ramach wspólnego gotowania z Emilią z Turcji od kuchni. 



Składniki:

2 szklanki surowego kalafiora
szklanka pestek granatu
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół szklanki korniszonków
garść posiekanej pietruszki
garść szczypiorku
łyżka soku z granata (nar eksisi)
sok z połówki cytryny
oliwa
sól

Kalafior myjemy i kroimy na drobne kawałeczki, odcinając twardą część głąba, wrzucamy do miski.
Obieramy owoc granatu, korniszony kroimy w krążki, pietruszkę i szczypiorek siekamy drobno  i dodajemy do kalafiora i pozostałych składników, Przyprawwiamy do smaku i mieszamy dokładnie. 
Podajemy lekko schłodzoną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz