czwartek, 7 stycznia 2016

Surówka z białej kapusty z orzeszkami


Dzisiaj będzie na szybko i zdrowo. Ze względów zdrowotnych musiałam zmienić nieco dietkę, więc chwilowo nie będzie nowych wpisów ze słodkościami. Postaram się przedstawić Wam ciekawe sałatki, srówki, pełnoziarniste pieczywo i tym podobne smakołyki, które nie powinny zaszkodzić diabetykom.
Dzisiaj surówka z białej kausty na którą przepis znalazłam w mojej ulubionej Lokmie oczywiście.


Składniki:

drobno poszatkowana kapusta biała
marchewka starta na średnich oczkach
jogurt
sól

na wierzch:
  1/3 szklanki oliwy
orzeszki ziemne
ostra papryka w płatkach lub sumak (jeśli nie lubicie ostrego a wolicie kwaśne)

Wymieszać kapuste z marchewką w proporcjach 1:1, dodać roztrzepany jogurt, nie za dużo żeby nie było za rzadkie, w razie potrzeby zawsze można dodać. Posolić i wymieszać dokładnie. Na oliwie podprażyć orzeszki aż zaczną pachnieć. Sałatke przełożyć do miseczki  polać oliwą z orzeszkami i posypać sumakiem, 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz