Dip z cukini to dodatek dobry zarówno do słonych przekąsek, do mięs i jest na tyle delikatny, że nada się również do ryb.
W polsce często robiłam go jako dodatek do potraw z grila, teraz, ku uciesze mojego mężą, czasami robie z bakłażanem zamiast cukini.
Składniki:
cukinia
sól
pieprz
czosnek
oliwa
jogurt
koperek
Cukinie myjemy i obieramy ze skórki, chyba, że jest młoda i ładna to można tylko dokładnie umyć i zetrzec ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej startą cukinię. Trwa to zaledwie kilka mnut bo cukinia powinna być al dente. Dodajemy czosnek i sól. Przekładamy do miseczki i studzimy.
Dodajemy jogurt, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce a przed podaniem skrapiamy oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz