poniedziałek, 4 stycznia 2016

Dip z cukini



Dip z cukini to dodatek dobry zarówno do słonych przekąsek, do mięs i jest na tyle delikatny, że nada się również do ryb. 
W polsce często robiłam go jako dodatek do potraw z grila, teraz, ku uciesze mojego mężą, czasami robie z bakłażanem zamiast cukini. 


Składniki:

cukinia
sól
pieprz
czosnek
oliwa
jogurt
koperek

Cukinie myjemy i obieramy ze skórki, chyba, że jest młoda i ładna to można tylko dokładnie umyć i zetrzec ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej startą cukinię. Trwa to zaledwie kilka mnut bo cukinia powinna być al dente. Dodajemy czosnek i sól. Przekładamy do miseczki i studzimy. 
Dodajemy jogurt,  posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce a przed podaniem skrapiamy oliwą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz