Składniki:
1/3 szklanki ryżu
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki dowolnej skrobii
litr mleka
wanilia
żółtko
pół szklanki cukru
Ryż zalewamy wodą tak zeby tylko go przykryć i gotować na wolnym ogniu aż ryż wciągnie wodę. W osobnym naczyniu wymieszac mąki z cukrem i wlać mleko. Dobrze wymieszać i dodać wanilię (ja dodałam płyynną, naturalną esencje waniliową, kórą dostałam od koleżanki, Dagmara, dziękuje).
Wlać mieszanke mleka i mąki do garnka z ryżem i gotować na malutkim ogniu, ciągle mieszając do momentu zagotowania.
W garnuszku roztrzepać żółtko i dodać do niego 2-3 łyżki zawartości garnka i dokładnie wymieszac. Wlać żółtko do garnka, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minutki.
Na dolnej półce piekarnika położyć blache z wodą i rozgrzać go do 200 stopni.
Przełożyć deser do kokilek i zapiekać na najwyższej półce piekarnika do czasu zarumienienia sie wierzchu deseru.
1/3 szklanki ryżu
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki dowolnej skrobii
litr mleka
wanilia
żółtko
pół szklanki cukru
Ryż zalewamy wodą tak zeby tylko go przykryć i gotować na wolnym ogniu aż ryż wciągnie wodę. W osobnym naczyniu wymieszac mąki z cukrem i wlać mleko. Dobrze wymieszać i dodać wanilię (ja dodałam płyynną, naturalną esencje waniliową, kórą dostałam od koleżanki, Dagmara, dziękuje).
Wlać mieszanke mleka i mąki do garnka z ryżem i gotować na malutkim ogniu, ciągle mieszając do momentu zagotowania.
W garnuszku roztrzepać żółtko i dodać do niego 2-3 łyżki zawartości garnka i dokładnie wymieszac. Wlać żółtko do garnka, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minutki.
Na dolnej półce piekarnika położyć blache z wodą i rozgrzać go do 200 stopni.
Przełożyć deser do kokilek i zapiekać na najwyższej półce piekarnika do czasu zarumienienia sie wierzchu deseru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz