Zupa z buraka liściastego pojawia się w naszym domu wraz z nadejściem lata, kiedy to na targu pojawiają się te cudne, soczyste liście, Osobiście nie przepadam za tą zupą, ale moja turecka rodzina ją uwielbia. Jest to zupa rodem z Sivas czyli rodzinnych stron moich teściów, więc jak na ,,Sivasli,, przystało jest to obowiązkowe danie.
Składniki:
pęczek liści buraka
1/2 szklanki pszenicy (namoczonej uprzednio przez noc)
litr wody
mięta
sól
cytryna
3 szklanki jogurtu
2 łyżki mąki
jajko
Wymieszać dokładnie jogurt z mąką i jajkiem. W osobnym garnku ugotować do miękkości pszenice (ok 15 minut). Gdy zmięknie dodać jogurt i sól. Zagotować a nastęonie dodać drobniutko porojone liście buraka i drobniutko posiekaną mięte. Gotować jeszcze chwile.
Podawać na ciepło (nie na gorąco) lub na zimno jako chłodnik skropione sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz