środa, 22 lipca 2015

Nadziewany bakłażan - Karnıyarık



Pomysłów na bakłażana jest tyle ile gospodyń i smaków. Jednym z naszych ulubionych jest właśnie bakłażan zapiekany z mięskiem.


Skłądniki:

duży bakłażan
mięso mielone
drobno pokrojona cebulka
sól
pieprz
kmin rzymski
bułka tarta (opcjonalnie)
pomidorki

Bakłażana umyć i przekroić wzdłóż po czym wydrążyć łyżeczką środek. Posiekać drobno wyciągniętą część bakłażana i zmieszać z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku.
Powstały farsz włożyć do bakłażana, przykryć połówkami pomidorków i skropić oliwą.
Zapiekać ok 50 minut w temperaturze +/- 180 stopni.
Podawać na gorąco z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tztzikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz