Sahur
+ turecki zestaw śniadaniowy
Iftar
Potrawka ze swieżej fasolki zielonej - Taze fasulye
skadniki:
fasolka zielona
przeicer pomidorowy
cebula
sól
pieprz
kmin rzymski
oliwa
Oczyszczoną fasolke goujemy w osolonej wodzie a w osobnym naczyniu podmażamy drobno pokrojoną cebulke. Do zeszklonej cebulki dodajemy rzecier pomidorowy i kmin rzymski\ zalewamy wodą żeby było troche sosu. Dodajemy do ugotowanej fasolki (odlewając wcześniej wode z fasolki) i gotujemy razem jeszcze przez chwile. Podajemy z pilavem i kiszonymi warzywami.
skadniki:
fasolka zielona
przeicer pomidorowy
cebula
sól
pieprz
kmin rzymski
oliwa
Oczyszczoną fasolke goujemy w osolonej wodzie a w osobnym naczyniu podmażamy drobno pokrojoną cebulke. Do zeszklonej cebulki dodajemy rzecier pomidorowy i kmin rzymski\ zalewamy wodą żeby było troche sosu. Dodajemy do ugotowanej fasolki (odlewając wcześniej wode z fasolki) i gotujemy razem jeszcze przez chwile. Podajemy z pilavem i kiszonymi warzywami.
Mleczny deser - Güllaç (NOWOŚĆ)
Güllaç to bardzo stary deser. W tej chwili można zajadać się nim w niektórych lokantach tureckich, jednak najczęściej przygotowuje się go w czasie Ramazanu.
Wzmianki o nim pojawiają sie już w zapiskach kucharzy z XIV wieku. Mówi się, że to pierwsza ,,wersja,, baklavy. Biorąc pod uwagę sposób wykoniania jest to możliwe, Podobieństwo jest ogromne, różnią się tylko składniki.
Wzmianki o nim pojawiają sie już w zapiskach kucharzy z XIV wieku. Mówi się, że to pierwsza ,,wersja,, baklavy. Biorąc pod uwagę sposób wykoniania jest to możliwe, Podobieństwo jest ogromne, różnią się tylko składniki.
Składniki:
litr mleka
szklanka cukru
6 płatów specjalnej yufki
1 1/2 szklanki orzechów (laskowe lub włoskie)
2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
Podgrzewamy mleko z cukrem do czasu aż cukier sie rozpuści. Jeśli użyjemy mleka UHT nie musimy go zagotowywać.
Zdejmujemy mleko z ognia i dodajemy 2 łyżki wody różanej. Na dno blachy wykladamy 2 płaty i zalewamy je mlekiem żeby nasiąkły i były miękkie. Posypujemy zmielonymi orzechami i przykrywamy kolejnymi dwoma płatami. Ponownie zalewamy mlekiem żeby płaty zmiękły. Znów posypujemy orzeszkami i kładziemy statnie 2 warstwy płatów, które zalewamy pozostałym mlekiem. Tak przygotwany deser schładzamy w lodówce. Najlepszy jest następnego dnia.
Serwujemy posypane orzeszkami, najlepiej pistacjowymi, ale jesli nie mamy używamy włoskich lub laskowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz