niedziela, 19 lipca 2015

Domowa chałwa - un helvası


Tureckie gospodynie bardzo często robia domową chałwe na bazie mąki. Jest bardzo popularna ze względu na szybkośc przygotowania i na to, że jest dużo tansza od tradycyjnej chałwy na bazie sezamu. Smak jest inny, nie ma się co oszukiwać, jednak warto choc raz spróbować.



Składniki:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
2 szklanki wody
szklanka cukru

W garnku podgrzewamy wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru.
Na patelni, na srednim ogniu podgrzewamy mąkę na oliwie, mieszając i pilnując by się nie spaliła, aż uzyska ciemny, karmelowy kolor. To może troche potrwać, nawet do 30 minut jesli robimy na małym ogniu żeby nie spalić.
Następnie zalewamy mąke na patelni wodą z cukrem (uważając żeby sie nie poparzyć bo buchnie parą) i mieszamy bardzo energicznie żeby nie było zadnych grudek. Mieszamy tak do momentu odparowania wody. 
Zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką na jakieś  minut a następnie formujemy ręcznie lub łyżką/foremką nadając porządany kształt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz