niedziela, 6 grudnia 2015

Kopytka z dynią



Sezon na dynie wciąż trwa, więc dyniowych wariacji ciąg dalszy. Tym razem proponuje Wam przepyszne kopytka z dynią w wersji wytrawnej, ale bez obaw łakomczuchy, niebawem będzie też wersja słodka. Tradycyjnie, jak większość moich przepisów są łatwe w przygtowaniu więc nawet zapracowane kuchareczki dadzą radę :)



Składniki:

ziemniaki
dynia
cebula
czosnek
sól
pieprz
olej
mąka pszenna

To jeden z tych przepisów gdzie podanie proporcji jest dosyć trudne i zwykle się tego nie robi. Ilość mąki bowiem zależeć będzie od rodzaju ziemniaków i ilości pure z dyni. Jedyne proporcje to takie, że ziemniaków w stosunku do dyni jest mnie jwiecej 2:1, oczywiście w mojej wersji, Wasza może być inna.

Ziemniaki gotujemy i gnieciemy ręcznie. Nie  mielcie ziemniaków maszynkami elektrycznymi czy blenderami bo wtedy wytrąci się dużo skrobii i nie uformujemy klusek bo masa będzie zbyt lepka.

 Dynie obieramy ze skóry i wydrążamy pestki, które można zostawić i uprażyć. Oczyszczoną dynie kroimy na średniej wielkości kostkę i smażymy na patelni razem z drobno pokrojoną cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i dusimy aż dynia będzie miękka.
Uduszoną dynie miksujemy na pure i dodajemy do ziemniaków. Dosypujemy mąkę, czarny pieprz i wyrabiamy spójne ciasto, formujemy wałeczki i tniemy na mniejsze kawałki. 
Uformowane kopytka wrzucamy na osolony wrzątek z odrobinką oleju i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Po ok 2 minutkach wyjmujemy kopytka z wody. 
Podajemy polane tłuszczykiem z duszoną cebulką lub, jeśli ktoś woli przysmażane, podsmażamy na tłuszczyku z cebulką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz