Zawsze kiedy jade do mamy proszę ją o upieczenie tego właśnie sernika. Jest nieco inny od tradycyjnego, znacznie lżejszy i delikatniejszy w smaku.
Jeśli lubicie serniki koniecznie sprawdźcie ten przepis, jestem pewna, że będziecie do niego wracać tak samo jak ja.
Składniki:
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 szkanki mąki pszennej
2 łyżczki proszku do pieczenia
Wszystko wyrobić i wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
5 jaj (użyjemy osobno białek i żółtek)
2 lyżki budyniu białego (waniliowy, smietankowy)
2 łyżki kaszy manny
1/2 kostki masła
Masło utrzec z cukrami i żółtkami. Dodac ser i zmiksować a następnie doodać piane ubitą z tych 5 białek (można dolożyć nawet te 3, które zostały z ciasta). Po dodaniu piany do masy serowej wymieszać ale już łyżką, bez użycia miksera i włożyć pokrojone brzoskwinie.
Ciasto rozprowadzic na dużej blaszce zostawiając troche ciasta na wałeczki na wierzch ciasta.
Na ciasto wylać ser i ułożyć wałeczki.
Piec 60 minut 180 stopniach.
Ciasto rozprowadzic na dużej blaszce zostawiając troche ciasta na wałeczki na wierzch ciasta.
Na ciasto wylać ser i ułożyć wałeczki.
Piec 60 minut 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz