Były już kluchy z dynią w wersji wytrawnej więc czas na wersje na słodko. Pyszną wersje na słodko z nutką wanilii i cynamonu.
Przygotowałyśmy dwie wersje wspolnie z Emilką z bloga Turcja od kuchni. Koniecznie sprawdźcie jej wersje.
Składniki:
+/- 250 g półtłustego twarogu (tuzsuz lor)
+/- 150 g puree z dyni
jajko
szczypta soli
20 g cukru waniliowego (4 opakowania)
+/- 1/4 łyżeczki cynamonu
mąka pszenna
sos:
jogurt naturalny (typu grecki)
szczypta cynamonu
szczypta cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce i dodawać stopniowo mąke. Ilość mąki nie jest podana bo zależała będzie od wilgotności puree z dyni i tego czy ser był tłusty czy nie.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobic za pomocą malaksera lub ręcznie. Lepiej ręcznie bo na bieżąco kontrolujemy lepkość masy. Ciasto ma być w spójne i nie powinno kleoć sę do rąk. Powinno dać się łatwo uformować w kulę z kórej następnie uformujmy na blacie wałek. Wałek spłaszczamy delikatnie i odkrawamy nożem kluseczki.
Gotowe wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Podajemy polane samym masłem lub sosem na bazie śmietanki lub jogurtu naturalnego.
Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy ciepłe kluseczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz