W Sylwestra nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni więc proponuje szybciutkie, kruche ciasteczka waniliowe jako słodki dodatek na impreze.
Przepis znalazłam w dodatku do grudniowej Lokmy i wypróbowałam na okoliczność niespodziewanych gości. Tak więc nie przedłużając do roboty.
Składniki:
opakowanie budyniu waniliowego
150 g miękkiej margaryny
jajko
+/- 200 g mąki pszennej
cukier puder
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy miękkie ale nie lepiące się ciasto, Z ciasta robimy roladke i zawijamy w folie spożywczą. W wrsji expres wkładamy zawinięą w folię roladke do zamrażarki na 10-15 minut lub, jeśli mamy czas to do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto jest twarde odwijamy folię i odkrawamy z roladki cieńkie krązki. Wykładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i peczey ok 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy na kratce posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz