Rafaelllo. Bardzo delikatne i lekkie ciastko.
Składniki:
2 - 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika jesli robisz w PL) Ja uzylam na perwsze dwie warstwy herbatnikow petit Eti a na gorna warstwe slonych krakersow ülkera.
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
około 150 g wiórków kokosowych + 100 g do posypania
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.
Blaszkę o wymiach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę (100 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni).
Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz