Drożdżowe różyczki w nadzieniem miodowo-cynamonowym to moja wersja rozyczek SzlakiemDaktyli.
Ciasto:
250g mąki pszennej
50g mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
1 dobrze roztrzepane z łyżeczką cukru jajo
50g roztopionego masła
150 ml bardzo ciepłego mleka
5g drożdży instant
szczypta soli
Nadzienie:
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
Dekoracja:
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka śmietanki kremówki
Mąki przesiewamy, dodajemy cukier, sól,mieszamy, dodajemy drożdże, jajo, zalewamy mlekiem i masłem, Mieszamy i wyrabiamy do uzyskania zwartego ciasta (około 6-7 minut). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie zbijamy ciasto. Należy rozwałkować prostokąt, przesmarować go miodem (ja podgrzewam delikatnie miod, zeby byl bardziej plynny) i posypać cynamonem. Całość zawinąć w wałek. Pokroić talarki grubości około 2 - 2,5 cm. Roladki wyłożyć koło siebie na formę zabezpieczoną papierem do pieczenia (średnica około 21-22cm). Odstawić do wyrośnięcia na około 45-50 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni) na 35 minut pod kontrolą! Pod koniec pieczenia cukier puder rozkręć ze śmietanką. Po wyjęciu posmaruj ciepłe ciasto. Jak lekko lukier zastygnie mozna posypac orzechami itd...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz