sobota, 6 września 2014

Slimaczki drozdzowe



Slimaczki drozdzowe. 





Przepis znaleziony na tureckim blogu. Bardzo smaczne, jednak  jesli ktos lubi wyrabiac ciasto drozdzowe, lub wrecz przeciwnie jest nowicjuszem,nie polecam tego przepisu bo dosyc ciezko pracuje sie z tym ciastem. 





Skladniki:

lyzeczka soli
lyzka cukru
lyzka suchych drozdzy
4-5 szkl maki
+/- 1,5 szkl letniego mleka
125 ml oliwy roztrzepane zoltko do posmarowania wierzchu



Farsz:

kapary

biały ser
tahina
miod


Wymieszac mleko, drozdze, cukier i sol. Zostawic na chwilke i dodac do maki. Wyrobic ciasto i zostawic na min godz do podwojenia objetosci.
Po tym czasie podzielic ciasto na 12-16 rownych czesci i rozwalkowac lub rozciagnac reka. Na kazdy placuszek nalozyc farsz, zwinac w rulon a nastepnie zakrecic rulonik w slimaczka. Posmarowac go roztrzepanym zoltkiem.
Ja zrobilam 3 rodzaje farszu: bialy slony ser z kaparami, tahina i miod z cynamonem.
Piec ok 30 min w 180 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz