Slimaczki drozdzowe.
Przepis znaleziony na tureckim blogu. Bardzo smaczne, jednak jesli ktos lubi wyrabiac ciasto drozdzowe, lub wrecz przeciwnie jest nowicjuszem,nie polecam tego przepisu bo dosyc ciezko pracuje sie z tym ciastem.
Skladniki:
lyzeczka soli
lyzka cukru
lyzka suchych drozdzy
4-5 szkl maki
+/- 1,5 szkl letniego mleka
125 ml oliwy roztrzepane zoltko do posmarowania wierzchu
lyzka cukru
lyzka suchych drozdzy
4-5 szkl maki
+/- 1,5 szkl letniego mleka
125 ml oliwy roztrzepane zoltko do posmarowania wierzchu
Farsz:
kapary
biały ser
tahina
miod
kapary
biały ser
tahina
miod
Wymieszac mleko, drozdze, cukier i sol. Zostawic na chwilke i dodac do maki. Wyrobic ciasto i zostawic na min godz do podwojenia objetosci.
Po tym czasie podzielic ciasto na 12-16 rownych czesci i rozwalkowac lub rozciagnac reka. Na kazdy placuszek nalozyc farsz, zwinac w rulon a nastepnie zakrecic rulonik w slimaczka. Posmarowac go roztrzepanym zoltkiem.
Ja zrobilam 3 rodzaje farszu: bialy slony ser z kaparami, tahina i miod z cynamonem.
Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz