poniedziałek, 8 września 2014

Pluszki



Pluszki czyli rosyjskie bułeczki.
Mozna robic rozne wariacje tych buleczek. Jako nadzienia uzywajac dzemu, kremu czekoladowego, sera na slodko czy tez na slono...


Tutaj wersja nieco tlusta, sniadaniowa bo z bialym, pelnotlustym serem typu feta:




Tutaj wersja na slodko do herbatki:





Składniki na 16 bułeczek:


325 ml letniego mleka
50 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
50 g cukrupół łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych



Nadzienie:


sery biale

dzemy
kermy czekoladowe, orzechowe
miod
oliwki i pasty oliwkowe
pesto
.... i wszystko co podpowie wam wyobraznia


Wszystkie składniki ciasta wyrabiac tak dlugo az podwoi swoja objetosc. Podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. 
Ja zrobilam kilka rodzajow: z dzemem wisniowym, truskawkowym, nutella, miodem cynamonem oraz z serkiem labne z serem typu feta, pasta oliwkowa.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego.








Oryginalny przepis tutaj.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz