Pluszki czyli rosyjskie bułeczki.
Mozna robic rozne wariacje tych buleczek. Jako nadzienia uzywajac dzemu, kremu czekoladowego, sera na slodko czy tez na slono...
Tutaj wersja nieco tlusta, sniadaniowa bo z bialym, pelnotlustym serem typu feta:
Tutaj wersja na slodko do herbatki:
Tutaj wersja nieco tlusta, sniadaniowa bo z bialym, pelnotlustym serem typu feta:
Tutaj wersja na slodko do herbatki:
Składniki na 16 bułeczek:
325 ml letniego mleka
50 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
50 g cukrupół łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Nadzienie:
sery biale
dzemy
kermy czekoladowe, orzechowe
miod
oliwki i pasty oliwkowe
pesto
.... i wszystko co podpowie wam wyobraznia
Wszystkie składniki ciasta wyrabiac tak dlugo az podwoi swoja objetosc. Podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Ja zrobilam kilka rodzajow: z dzemem wisniowym, truskawkowym, nutella, miodem cynamonem oraz z serkiem labne z serem typu feta, pasta oliwkowa.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz