wtorek, 30 września 2014

Red Velvet Cake




Red Velvet Cake. 

Wybaczcie brak artystycznej oprawy zdjecia, ale maz krazyl wokol mnie jak sep od dobrych 2 godz wiec sie spieszylam.






Oto przepis, oczywiscie zmodyfikowany ze wzgledu na dostepnosc skladnikow i moje upodobania smakowe.


Składniki:

2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czerwony barwnik w proszku (dodawalam po odrobinie az do uzyskania wlasciwego koloru)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.

W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, jogurt, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).

Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).

Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto przelac do tortownicy i piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.

Masa kremowa:

500 g serka kremowego Labne
150 g masła, w temperaturze pokojowej
1¼ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut do lekkiego stężenia.

Wykonanie:

Przestudzone ciasto naciac w polowie wysokosci po calym obwodzie nozem zeby ulatwic sobie przecinanie go na dwie czesci. Ja zrobilam to za pomoca nici. Nic, dluzsza od srednicy ciasta zlapac w dwie racki i przesuwac do siebie wykonujac ruchy w prawo i w lewo. Gotowe ciasto przełożyć i na dolna czesc nalozyc warstwe kremu, polozyc na nia druga czesc . posmarowac kremem rowniez boki i wierzch. Posypac wierzch i boki okruchami uzyskanymi ze scietej ,,gorki,, ciasta. Jesli nie urosnie Wam z gorka, mozna sciac troszke nozem z ktorejs z czesci ciasta Przechowywać w lodówce.

Smacznego 




Link do oryginalu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz