Spiced bubbled bread.
Skladniki na ciasto:
500 g mąki pszennej ( w oryginale powinna to byc maka pszenna chlebowa)
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
300 ml wody
Na posypkę:
ok 2 lyzki cukru
1½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i rozetrzeć w rękach. Wsypać mleko w proszku, sól, łyżeczkę cukru, drożdże. Stopniowo wlewać letnią wodę i wyrobić ciasto.
Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i podzielić na 30-40 równych części, z których uformować kulki.
W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę - tortownicę o średnicy 20 cm. Uformowane kulki obtaczać w posypce i układać w formie. Ok 16 kulek kładziemy na dno, w równych odstępach, a pozostałe tworząc na nich drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na 30 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).
Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC, po 15 minutach przykrywając folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekł. Studzić na kratce, posypać pozostałym cukrem, lub cukrem pudrem.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz