Chałwowe ciasteczka.
Nie przypuszczalam, ze mozna w domu zrobic tak pyszne ciasteczka. Smakuja fantastycznie i sa latwe w przygotowaniu dlatego polecam zrobic je i gwarantuje, ze na jednym razie sie nie skonczy ;)
Składniki na około 40 ciastek:
250 g tahini (pasty sezamowej)*
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g margaryny
opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji
Wszystkie składniki wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią. Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu beda juz twardsze.
İnspiracja pochodzi od Emi oczywiscie :*
*Zrodlo Wikipedia.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz