poniedziałek, 1 września 2014

Ogorki musztardowo-miodowe




Szczerze polecam ta salatke. To bardzo ciekawe polaczenie smakow. Slodko goryczkowego miodu gryczanego i ostrosci musztardy francuskiej.







Skladniki:

2 kg ogorkow
pol glowki czosnku
7 lyzek musztardy francuskiej
5 lyzek miodu (ja kocham miod gryczany, wiec takiego uzylam)
4 szkl wody
1,5 skl octu


Ogorki umyc i pokroic w plasterki. Ja uzylam do tego robota kuchennego ze specjalna nakladka do szatkowania.
Wode wymieszac z pozostalymi skladnikami i zagotowac.
Ogorki przelozyc do sloikow i zalac goraca ale nie wrzaca zalewa.
Zakrecic dobrze sloiki i pasteryzowac ok 15-30 minut. 
Po pasteryzacji postawic do gory dnem do ostygniecia a nastepnie schowac dobrze sloiki do spizarni by doczekaly zimy, w innym przypadku moga byc spalaszowane przed nadejsciem pierwszych mrozow ;)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz