piątek, 19 września 2014

İstavrit pilaki - zapiekane sardynki



Pilaki jest to turecka przekaska, przystawka, ktora swoja nazwa obejmuje kilka roznych potraw bazujacych na konkretnych skladnikach. Te skladniki to cebula, czosnek, marchew, ziemniak, pomidory lub pasta pomidorowa, cukier i oliwa z oliwek.
Z tymi skladnikami przygotowuje sie bardzo popularne fasulye pilaki, w ktorym jak nazwa wskazuje skladnikiem bazowym jest fasola, barbunya pilaki, rowniez fasola jednak inna odmiana, czerwona. Te potrawy podawane sa na zimno z pietruszka i sokiem z cytryny.
Rownie popularne jest pilaki z ryba i wlasnie takie zdecydowalam sie zrobic ja. 





Skladniki:


kg swiezego istavrita (w języku polskim ryby te określane są nazwą ostroboki)

cytryna

peczek natki pietruszki

4 pomidory

zielona papryka

sol
oliwa z oliwek



Pomidorki obieramy ze skorki i podsmazamy je delikatnie na patelni na odrobinie oliwy. Na koniec dodajemy posiekana natke pietruszki. W tym czasie patroszymy i myjemy rybki.

Podsmazone pomidorki wykladamy do naczynia zaroodpornego, na pomidorkach ukladamy rybki, obkladamy plasterkami cytryny, posypujemy surowa, pokrojona w krazki papryka. Solimy i polewamy sokiem z cytryny.

Pieczemy w temp ok 180-200 stopni przez ok 30-40 minut.




Wersja pilaki wg EmilkiMalwiny i Zuzanny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz