Pilaki jest to turecka przekaska, przystawka, ktora swoja nazwa obejmuje kilka roznych potraw bazujacych na konkretnych skladnikach. Te skladniki to cebula, czosnek, marchew, ziemniak, pomidory lub pasta pomidorowa, cukier i oliwa z oliwek.
Z tymi skladnikami przygotowuje sie bardzo popularne fasulye pilaki, w ktorym jak nazwa wskazuje skladnikiem bazowym jest fasola, barbunya pilaki, rowniez fasola jednak inna odmiana, czerwona. Te potrawy podawane sa na zimno z pietruszka i sokiem z cytryny.
Rownie popularne jest pilaki z ryba i wlasnie takie zdecydowalam sie zrobic ja.
Z tymi skladnikami przygotowuje sie bardzo popularne fasulye pilaki, w ktorym jak nazwa wskazuje skladnikiem bazowym jest fasola, barbunya pilaki, rowniez fasola jednak inna odmiana, czerwona. Te potrawy podawane sa na zimno z pietruszka i sokiem z cytryny.
Rownie popularne jest pilaki z ryba i wlasnie takie zdecydowalam sie zrobic ja.
Skladniki:
kg swiezego istavrita (w języku polskim ryby te określane są nazwą ostroboki)
cytryna
peczek natki pietruszki
4 pomidory
zielona papryka
sol
oliwa z oliwek
Pomidorki obieramy ze skorki i podsmazamy je delikatnie na patelni na odrobinie oliwy. Na koniec dodajemy posiekana natke pietruszki. W tym czasie patroszymy i myjemy rybki.
Podsmazone pomidorki wykladamy do naczynia zaroodpornego, na pomidorkach ukladamy rybki, obkladamy plasterkami cytryny, posypujemy surowa, pokrojona w krazki papryka. Solimy i polewamy sokiem z cytryny.
Pieczemy w temp ok 180-200 stopni przez ok 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz