Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası czyli zupa z zielonej soczewicy z makaronem.
To chyba jedna z najlatwiejszych w przygotowaniu i najsmaczniejsza jednoczesnie zupa jaka robilam do tej pory. Moj maz, ktory nie lubi zielonej soczewicy zajadal sie ta zupa zapominajac nawet o chlebie, ktory jest nieodlacznym dodatkiem do kazdego posilku.
Skladniki :
szklanka zielonej soczewicy
pol szklanki makaronu
cebula
2 lyzki przecieru pomidorowego
5 szklanek wody lub wywaru miesnego
3 lyzki margaryny
sol
pieprz
suszona mieta
pul biber (ostra papryka w platkach)
Przed zrobieniem zupy zalewam soczewice woda na ok. 2-3 godziny.
Cebule siekamy bardzo drobno i podsmazamy na margarynie na zloty kolor po czym dodajemy przecier pomidorowy i podsmazamy jeszcze chwilke razem. Zalewamy woda i gotujemy na srednim ogniu. Gdy woda sie zagotuje dodajemy soczewice. Gdy soczewica jest juz miekka (nie trwa to dlugo) dodajemy makaron. Zupe gotujemy jeszcze chwilke az makaron bedzie ugotowany. Gotowa zupe doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Na osobnej patlelni na odrobinie margaryny (lub oleju) podsmazamy ostroznie sucha miete i pul biber uwazajac aby sie nie przypalil. Tak przygotowanym sosem z przyprawami polewamy zupe juz na talerzu.
Zupa gotowa do podania.
Smacznego.
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı erişte
1 tane soğan
2 yemek kaşığı salça
5 su bardağı et suyu / normal su
3 yemek kaşığı margarin
kuru nane, pul biber, tuz
Çorbamızı yapmaya başlamadan 2-3 saat önce mercimeği ıslatalım.
Kuru soğanı ince ince doğrayıp tencereye alın. margarin ile soğanlar pembeleşene kadar kavurun ve salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Et suyunu da ekleyip kaynamaya bırakalım.
Kaynayan et suyunun içine mercimekleri katalım. Mercimekler pişmeye başladığında erişteyi de ekleyelim.Tuz ve karabiberi de ekleyip ara ara karıştırarak pişirelim.
Başka bir tavada margarin eritelim üzerine nane pul biber ilave edip yakalım. Hazırladığımız sosu pişen çorbamıza katalım.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz