środa, 10 września 2014

Tartaletki jagodowe



Pomysl na tartaletki z bita smietana zagoscil w mojej glowie przegladajac ten przepis. Oczywiscie nie mialam wszystkich potrzebnych skladnikow zeby zrobic dokladnie takie same, postanowilam wiec jak zwykle pokombinowac. İ wyszlo przesmacznie...






Ciasto:


50 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru pudru, przesianego
szczypta soli
2 jajka, w temperaturze pokojowej


Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić. Ciasto można wyrobić również w malakserze (Tak wlasnie zrobilam ja :)).

Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze foremki. Foremki wysmarowac rozpuszczonym maslem i wylepic je krążkami ciasta. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Bita smietana:
Ubic smietane na wysokich obrotach pod koniec dodac lyzke cukru pudru.

Za pomoca rekawa cukierniczego wycisnac bita smietane na tartinki i ozdobic jagodami i sokiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz