środa, 24 września 2014

Gözleme z ziemniakami



Gözleme z ziemniakami.


Ciasto:

400g mąki pszennej
1 szklanki wody
pełna łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli


Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do drożdży dodajemy resztę składników i dokłądnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 30-45 minut aż podwoi swoją objętość.

Farsz:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Doprawamy do smaku sola, pieprzem, pull biber, Podsmazona cebulka, mieta.

Ciasto dzielimy na kulki nieco wiesze od orzecha wloskiego, rozwalkowujemy ciasto i na polowe placka nakladamy farsz i kladziemy druga polowe zamykajac placuszek. 



Smazymy na patelni bez tluszczu. Ja na sam koniec smazenia ,,przesmarowuje,, je maslem zeby nie byly suche.



Podajemy z ayranem.


Przepis pochodzi od Emilki oczywiscie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz