Gözleme z ziemniakami.
Ciasto:
400g mąki pszennej
1 szklanki wody
pełna łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do drożdży dodajemy resztę składników i dokłądnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 30-45 minut aż podwoi swoją objętość.
Farsz:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Doprawamy do smaku sola, pieprzem, pull biber, Podsmazona cebulka, mieta.
Ciasto:
400g mąki pszennej
1 szklanki wody
pełna łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do drożdży dodajemy resztę składników i dokłądnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 30-45 minut aż podwoi swoją objętość.
Farsz:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Doprawamy do smaku sola, pieprzem, pull biber, Podsmazona cebulka, mieta.
Ciasto dzielimy na kulki nieco wiesze od orzecha wloskiego, rozwalkowujemy ciasto i na polowe placka nakladamy farsz i kladziemy druga polowe zamykajac placuszek.
Smazymy na patelni bez tluszczu. Ja na sam koniec smazenia ,,przesmarowuje,, je maslem zeby nie byly suche.
Podajemy z ayranem.
Przepis pochodzi od Emilki oczywiscie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz