niedziela, 28 września 2014

Lahmacun - turecka pizza




Lahmacun to tradycyjna, turecka potrawa, znana w Europie pod nazwa turecka pizza. 
 w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują czyli Gaziantep i Urfa. Zasadnicza różnica między nimi to użycie czosnku i cebuli zmiksowanych z mielonym mięsem. Czosnek występuje w odmianie Gaziantep, nazywanej też Antep, a cebula w odmianie Urfa. Lahmacun przeważnie wypiekane jest w kamiennych piecach, dlatego trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach.





Skladniki na ciasto:

800g mąki
600g wody
łyżka soli
łyżka suchych drożdży

Skladniki na farsz:

ok 350 g miesa mielonego (jagniecina i wolowina)
2 duze cebule
2 lyzki salcy (przecier pomidorowy)
natka pietruszki
łyżeczka ostrej papryki pul biber
łyżka oleju
3 duze pomidory
papryka czerwona w proszku
pieprz
 sol 


Cebulę obrac i zmiksowac blenderem.. Odcisnac sok. 
Pomidory obrac ze skorki i zmiksowac razem z papryka i natka pietruszki. Wymieszac z przyprawami, cebulą, olejem i mięsem aż powstanie jednolita masa.
 Odstawic do lodowki na ok 4 godz. Zagniesc ciasto drożdżowe i odstawic do wyrośnięcia.
Podzielic ciasto na małe kawałki, mnie wyszlo 18 sztuk, i rozwalkowac na okragłe, dosc cienkie placki. 


Nalozyc cienką warstwę farszu rozprowadzając po cieście palcami. 



Piec w ok 220-230 stopniach  przez 5 - 10 minut.
Lahmacun będzie chrupki, jesli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w sciereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.
Podajemy z pietruszka i skrapiamy sokiem z cytryny.



Przepis podkradam jak zwykle Emilce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz