Lahmacun to tradycyjna, turecka potrawa, znana w Europie pod nazwa turecka pizza.
w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują czyli Gaziantep i Urfa. Zasadnicza różnica między nimi to użycie czosnku i cebuli zmiksowanych z mielonym mięsem. Czosnek występuje w odmianie Gaziantep, nazywanej też Antep, a cebula w odmianie Urfa. Lahmacun przeważnie wypiekane jest w kamiennych piecach, dlatego trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach.
800g mąki
600g wody
łyżka soli
łyżka suchych drożdży
Skladniki na farsz:
ok 350 g miesa mielonego (jagniecina i wolowina)
2 duze cebule
2 lyzki salcy (przecier pomidorowy)
natka pietruszki
łyżeczka ostrej papryki pul biber
łyżka oleju
3 duze pomidory
papryka czerwona w proszku
pieprz
sol
Cebulę obrac i zmiksowac blenderem.. Odcisnac sok.
Pomidory obrac ze skorki i zmiksowac razem z papryka i natka pietruszki. Wymieszac z przyprawami, cebulą, olejem i mięsem aż powstanie jednolita masa.
Odstawic do lodowki na ok 4 godz. Zagniesc ciasto drożdżowe i odstawic do wyrośnięcia.
Podzielic ciasto na małe kawałki, mnie wyszlo 18 sztuk, i rozwalkowac na okragłe, dosc cienkie placki.
Podzielic ciasto na małe kawałki, mnie wyszlo 18 sztuk, i rozwalkowac na okragłe, dosc cienkie placki.
Nalozyc cienką warstwę farszu rozprowadzając po cieście palcami.
Piec w ok 220-230 stopniach przez 5 - 10 minut.
Lahmacun będzie chrupki, jesli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w sciereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.
Podajemy z pietruszka i skrapiamy sokiem z cytryny.
Lahmacun będzie chrupki, jesli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w sciereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.
Podajemy z pietruszka i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przepis podkradam jak zwykle Emilce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz