Hurma tatlısı, strasznie wysokokaloryczne ciasteczka, bardzo popularne w Turcji.
Skladniki:
125g margaryny
125g masła
jajko
opakowanie proszku do pieczenia (2 lyzeczki)
szklanka jogurtu
150g orzechów włoskich
mąka około 4 szklanek (dokładnej ilości nie znam wiem, że ciasto ma być miękkie i lekko odchodzić od dłoni)
Syrop:
2szklanki cukru
4szklanki wody
odrobina soku z cytryny
Najpierw gotujemy syrop. Wodę cukier i sok z cyrtyny od chwili wrzenia gotujemy 20 minut i odstawiamy. Rozpuszczamy margarynę i masło, studzimy, dodajemy jogurt i jajko mieszamy, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi orzechami. Ciasto ma być miękkie i odstawać od dłoni. Formujemy podłużne ciasteczka i robimy podlozne wzorki widelcem.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciastka są gotowe gdy się lekko zarumienia.
Po przestygnięciu stopniowo polewamy je ciepłym syropem lub gorace polewamy zimnym syropem. Szkoly sa dwie. Moim zdaniem zalane na goraco sa bardziej chrupiace.
Polewając uważamy by syrop sięgał do 1/3 ciastka. Gdy całe ciastka zalejemy syropem stracą swoją chrupkość.
Oryginalny przepis, z ktorego korzystalam, znajdziecie u Emilki oczywiscie.
Wersja turecka przepisu pochodzi od Emilii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz