wtorek, 23 września 2014

Proziaki




Swoją nazwę zawdzięczają jednemu z podstawowych składników czyli sodzie, popularnie zwanej proza. Są to proste placki od pokoleń wypiekane na Podkarpaciu. Tradycyjnie robione sa na blasze wiejskiej kuchni, jednak w obecnych czasach trudno o takie kuchnie w naszych domach. Można więc zrobić je na specjalnych krązkach wyciętych z grubej blachy lub formach. Jeśli i takiego wynalazku nie posiadamy to nic straconego, można użyć patelni grilowej tak jak ja to zrobiłam.


Składniki:

0, 5 kg mąki
2jajka
1 łyżeczki sody oczyszczonej(prozy)
1 łyżeczka soli
kwaśne mleko lub maślankę (ile zabierze ciasto) ja uzylam jogurtu naturalnego ok 1,5 szkl
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce tak, aby powstało ciasto luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 0,5cm i wycinać niewielkie kwadraty o boku 5-7 cm lub dowolne kształty. Ja uzylam do wycinania karbowanej strony noza do pizzy. Piec na rozgrzanej patelni a jak się zarumienią obrócić na drugą stronę.

Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem, zwlaszcza czosnkowym. 


Koniecznie sprawdźcie wersje proziaków wg Emilki i Izy.



Pomysl na zrobienie proziakow naszedl mnie po obejrzeniu programu w tv a przepis na ta pieczywko znalazlam tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz