Azjatycka zupa jajeczna.
Zaskakujaco smaczna i chyba najprostsza zupa jaka kiedykolwiek robilam.
Zaskakujaco smaczna i chyba najprostsza zupa jaka kiedykolwiek robilam.
Składniki:
por
marchew
pietruszka
seler
sól
pieprz
sos sojowy (ostatecznie magi)
1,5 łyzki mąki kukurydzianej
1/3 szkl wody
dymka
jajko
Potrzebne nam bedzie ok 800 ml wywaru warzywnego. Można uzyc kostki lub zrobic samemu. Ja zrobilam wywar sama.
Moj wywar warzywny składał się z zielonej czesci 2 porów, selera, pietruszki i marchewki. Gotujemy w nieco wiekszej ilosci wody niz potrzeba na zupe po to zeby odparowac wywar i uczynic go bardziej esencjonalnym.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Po wyłowieniu warzyw z wywaru, dodajemy 1,5 łyżki maki kukurydzianej rozrobionej w 1/3 szklanki zimnej wody. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i dodajemy roztrzepane jajko ciagle mieszajac, najlepiej ruzga. Jesli trzeba doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ja doprawilam dodatkowo odrobinka sosu sojowego ale mozna uzyc magi.
Podajemy na goraco dodajac na talerzu cebule dymke. W wersji dla dzieci nie dodaje dymki.
Bardzo prosto, smacznie, niskokalorycznie i rozgrzewajaco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz