czwartek, 27 listopada 2014

Krem pomaranczowy


Tak dobrego kremu pomaranczowego w zyciu nie jadlam  choc nastepnym razem uzywajac gotowej skorki kandyzowanej nie bede dodawala cukru.



Krem pomaranczowy:

Składniki na ok 1/2 l. kremu

3 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej z nieodlanym sokiem.(ktora robilam wczesniej, przepis w albumie inne)
1 duza pomarańcza
2 żółtka
2 całe jajka
2 lyzki cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Wykonanie

Kandyzowana skorke wraz z syropem wlozyc do rondelka i wcisnac sok z jednej pomaranczy. Dodać cukier żółtka, całe jaja i mąkę. Dokładnie rozmiksować mikserem i nastawić do zagotowania. Cały czas należy mieszać mieszankę. Kiedy się zagotuje zestawić z ognia. Dokładnie zmiksować. Zagotować momencik i przelać do słoika.
Tak przygotowany krem można przechowywać do tygodnia czasu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz