wtorek, 18 listopada 2014

Kozlenmiş patlıcan - sałatka z opiekanego bakłażana



Közlenmiş patlıcan salatası czyli salatka z opiekanego baklazana.





Kolejna odslona wspolnego gotowania. ,

Bardzo prosta i smaczna salatka, ktora choc raz w zyciu warto zrobic 


Składniki:

bakłażan
zielona papryka
natka pietruszki
pomidor
czosnek lub szczypiorek (ja dodaje czosnek)
sól
oliwa
sok z cytryny

Bakłażana opiekamy na ogniu lub w piekarniku aż będzie miękki (tak jak do kawioru prezentowanego wczesniej). Wybieramy ze skórki opieczonego bakłażana i kroimy. Dodajemy drobno pokrojone pomidorki, papryke, czosnek i natke z pietruszki.
Doprawiamy sosem z soku z cytryny, oliwy i soli.
 Gotowa salatke wkladamy do lodowki na ok 2-3 godz zeby sie przegryzla. 

Salatke robila ze mna Iza i Emilka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz