Zeytinyağlı lahana sarması czyli tureckie gołąbki.
Moje w wersji nieco skromniejszej od oryginalnych, bo bez pietruszki, koperku, sumaku, miety, orzeszkow i porzeczek.
Moje w wersji nieco skromniejszej od oryginalnych, bo bez pietruszki, koperku, sumaku, miety, orzeszkow i porzeczek.
Składniki:
kapusta biała
ryż
mięso mielone
oliwa
cebula
sól
pieprz
pul biber
Kapustę parzymy i rozdzielamy liście. Każdy liść dzielimy na pół wycinajac twardy środek. Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie.
Dodajemy ryż, sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy przez chwilę a następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Sarma ma być krótka i nie bardzo gruba.
Na dnie garnka ukladamy pozostałości z liśći katusty. Sarmę należy przykryć talerzem aby za mocno nie napęczniała i nie rozpadła się podczas gotowania.
Zalewamy do połowy wodą i gotujemy ok 30 minut.
Podajemy na zimno.
Przepis na oryginalne, wypasione gołabki ma oczywiscie Emilia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz