piątek, 21 listopada 2014

Lahana sarması - tureckie gołąbki


Zeytinyağlı lahana sarması czyli tureckie gołąbki.
Moje w wersji nieco skromniejszej od oryginalnych, bo bez pietruszki, koperku, sumaku, miety, orzeszkow i porzeczek.



Składniki:

kapusta biała
ryż 
mięso mielone
oliwa 
cebula
sól
pieprz
pul biber

Kapustę parzymy i rozdzielamy liście. Każdy liść dzielimy na pół wycinajac twardy środek. Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie.
 Dodajemy ryż, sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy przez chwilę a następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Sarma ma być krótka i nie bardzo gruba.
Na dnie garnka ukladamy pozostałości z liśći katusty. Sarmę należy przykryć talerzem aby za mocno nie napęczniała i nie rozpadła się podczas gotowania. 
Zalewamy do połowy wodą i gotujemy ok 30 minut. 
Podajemy na zimno. 


Przepis na oryginalne, wypasione gołabki ma oczywiscie Emilia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz