Tarhana. Zupa o dosc specyficznym smaku. Robiona z instantu przygotowanego przez moja tesciowa.
Turecka tarhana to mial z przenicy lub maka, jogurt, warzywa i przyprawy. Taka mieszanke poddaje sie fermentacji a pozniej suszy na proszek. Moze nie brzmi zachecajaco ale to bardzo zdrowa zupa.
Do tej pory nie to moja ulubiona zupa, do jej smaku i zapachu trzeba sie przyzwyczaic. Ze wzgledu na to, ze moj maz ja lubi, czasem ja robilam.
W tym roku jednak postanowilam zamrozic sobie ta sfermentowana papke nie czekajac az wyschnie. To byl genialny pomysl, bo jest o niebo smaczniejsza niz wysuszona.
Tutaj znajdziecie przepis na zrobienie mieszanki i ciasta na tarhane.
Tutaj znajdziecie przepis na zrobienie mieszanki i ciasta na tarhane.
Skladniki:
500 ml wody
2 łyżki proszku tarhana lub siwezego ciasta
2 ząbki czosnku
mięta suszona
ostra papryka pul biber
oliwa
Tarhanę rozrabiamy w szklance wody. Do garnka wlewamy odrobinę oleju lub oliwy i kilka sekund przesmażamy rozgnieciony czosnek, uwazajac zeby sie ne przypalil bo bedzie gorzki.
Wlewamy częściowo rozpuszczoną tarhanę dolewamy pozosyałą wodę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut. Ja na koniec dodaje odrobine suszonej mięty, a na talerzu jeszcze posypuje ostra papryka (pul biber) smaku.
Wiecej przypraw nie trzeba bo w tym instancie jest juz cala mieszanka przypraw i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz