sobota, 8 listopada 2014

Zupa z zielonej soczewicy. Mercimek çorbası




Zupa z czerwonej soczewicy czyli mecimek çorbası.




Składniki: 

soczewica
cebula
ziemniaki
olej
salça, przecier pomidorowy (opcjonalnie)
suszona mieta
sol
pieprz



W garnku podsmażam na odrobinie oliwy cebulke i ziemniaczki pokrojone w kosteczke. 
Jesli robie z salça (przecier pomidorowy) to gdy cebulka sie zeszkli a ziemniaczki zmiekna dodaje 2 łyżki salçy i suszoną mięte i smaże razem aż składniki sie zmieszaja a zapach salçy sie wzmocni. 
Jesli nie dodaje przecieru, jak tym razem, dodaje do smażonych warzyw mięte i wrzucam wyplukana soczewice. 
Podsmżam chwilke i zalewam wodą. Gotuje na bardzo wolnym ogniu ęeby smaki sie przegryzly a składniki rozpadly.
 Pod koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem i znów dodaje trochę mięty. 
Jesli skladniki mi sie nie rozgotuja uzywam blendera zeby je rozetrzec. 
Podajemy z chlebkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz