Zupa z czerwonej soczewicy czyli mecimek çorbası.
Składniki:
soczewica
soczewica
cebula
ziemniaki
olej
salça, przecier pomidorowy (opcjonalnie)
suszona mieta
sol
pieprz
W garnku podsmażam na odrobinie oliwy cebulke i ziemniaczki pokrojone w kosteczke.
Jesli robie z salça (przecier pomidorowy) to gdy cebulka sie zeszkli a ziemniaczki zmiekna dodaje 2 łyżki salçy i suszoną mięte i smaże razem aż składniki sie zmieszaja a zapach salçy sie wzmocni.
Jesli nie dodaje przecieru, jak tym razem, dodaje do smażonych warzyw mięte i wrzucam wyplukana soczewice.
Podsmżam chwilke i zalewam wodą. Gotuje na bardzo wolnym ogniu ęeby smaki sie przegryzly a składniki rozpadly.
Pod koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem i znów dodaje trochę mięty.
Jesli skladniki mi sie nie rozgotuja uzywam blendera zeby je rozetrzec.
Pod koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem i znów dodaje trochę mięty.
Jesli skladniki mi sie nie rozgotuja uzywam blendera zeby je rozetrzec.
Podajemy z chlebkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz