wtorek, 25 listopada 2014

Jogurtowa pianka





Jogurtowa pianka z jagodami.





Składniki:
500 g jogurtu homogenizowanego w temperaturze pokojowej (moze byc süzme yoğurt lub jogurt grecki w PL)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100 g cukru pudru
20 g żelatyny
200 g śmietanki kremówki, schłodzonej
ok 350 g jagód świeżych lub mrożonych, mozna dac mniej. Ja uzylam jaogd ze sloiczka, ktore zebralam w zeszlym roku w PL bo w TR swiezych nie ma niestety.

Wykonanie:

W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem. Najtrudniejszy moment to mieszanie z zelatyna. Jesli zrobi sie to niedokladnie lub jogurt bedzie zbyt zimny zwazy nam sie i zrobi sie gruda.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Zrobic to bardzo dokladnie a następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać tak zeby masa byla jednolita. Dodac do reszty jogurtu.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki (masa szybko tężeje). W czasie, w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać do niej jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. W zwiazku z tym, ze uzylam jagod ze sloiczka mialam sok, ktorym polalam pianke z wierzchu.
Najlepiej smakuje nastepnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz