piątek, 14 listopada 2014




Nohut köftesi czyli kotleciki z cieciorki.

O dziwo smazenie w oleju wcale nie sprawia, ze sa tluste. 
Wrecz przeciwnie, jak dla mnie sa nieco zbyt suche, dlatego postanowilam zrobic do nich sosik jogurtowo czosnkowy.
Nie bedzie to nasza ulubiona potrawa, ale warto zrobic ja choc raz zeby sprobowac.






Skladniki:

2 szkl. ugotowanej cieicorki
natka pietruszki
koperek
jajko
sol
pieprz
pul biber
 kmin rzymski - po pol lyzeczki
cebula
3 lyzki maki pszennej
0,5 lyzeczki proszku do peczenia
olej do smazenia
jogurt, czosnek opcjonalnie do zrobienia sosu

Cieicorke wrzucamy do miksera z posiekana cebula i pokrojona natka z pietruszki. Miksujemy. Dodajemy reszte skladnikow i wyrabiamy az ciasto bedzie jednolite. Formujemy w placuszki lub inaczej, jak kto woli i samzymy na oleju az sie zezloci. 
My zajadalismy je z sosem czosnkowo jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz