poniedziałek, 10 listopada 2014

Terbiyeli şehriye çorbası




Terbiyeli şehriye çorbası czyli zupa jogurtowa z makaronem z pszenicy durum.


To turecka zupa z makaronem z pszenicy durum. Bardzo latwa w przygotowaniu i smaczna.




Składniki:


szkl. makaronu arpa şehriye (makaron durum)
szkl. jogurtu naturalnego
jajko
6 szkl. wywaru miesnego lub czystej wody (ja użyłam wody)
2 lyzki masla
łyżka pasty pomidorowej
sól
mięta
pul biber

Rozpuszczamy w garnku masło i dodajemy paste pomidorową. Podsmażamy aż bedzie miało jednolita konsystencje i bedzie charakterystycznie pachniało.
Dodajemy wode lub wywar miesny oraz makaron.
 Gotujemy 10 minut po czym dodajemy jajko dokladnie roztrzepane w szklance jogurtu. Gotujemy kolejne 10 minut. 
Przyprawiamy sola do smaku, dodajemy miete a na jesli lubimy nieco ostrzej talerzu posypujemy ostra papryka.

 Smacznego.


Mazemeler:
1 su bardağı arpa şehriye
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
6 su bardağı et suyu veya sade su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
tuz

Tencereye konulan yağ eridikten sonra salçayı ilave edip karıştırın. Et suyu veya sade su kaynadıktan sonra arpa ilave edip 10 dakika kadar pişirin. Bir kase yoğurda yumurta cırpın. Bu bir sure daha kaynatın. İstersiniz, biber ve nane ilave ederek 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz