poniedziałek, 24 listopada 2014

Pełnoziarniste simity




Simit to bardzo popularny rodzaj pieczywa w Turcji. Sprzedawany bardzo czesto na ulicznych stoiskach, ale tez czesto mozna spotkac simitçi, czyli pana od simitow, z taca lub koszem pelnym tych przepysznych obwarzankow, na glowie ;)
Na sniadanie do herbatki pyszny z bialym serkiem topionym lub poprostu na sucho w drodze do pracy.
W sprzedazy nie spotkalam sie z wersja pelnoziarnista, jednak jako, ze zmienilam nieco nawyki zywieniowe na zdrowsze, postanowilam sprobowac zrobic taka wlasnie wersje. 
Wyszly bardzo smaczne, a najlepszym tego dowodem jest fakt, ze moj syn, ale przede wszystkim turecka tesciowa ;) byla nimi zachwycona. Zwykle nie jada pieczywa a jak juz to nigdy tego zdrowego...jednak moje simity zajadala ze smakiem i poprosila o kolejna porcje :)





Skladniki:

1,5 łyzeczki suszonych drożdży lub 30 g swieżych
200 ml letniej wody
łyzka soli
0,5 łyżeczki cukru
 ok 0,5 szkl pekmezu
100 ml zimnej wody
szklanka sezamu
+/- kg maki pełnoziarnistej


Wymieszac drożdże z 200 ml letniej wody i odstawic na chwile zeby ,,ruszyly,,.
Do miski wsypac troche maki, sol i cukier. Zrobic zaglebienie i wlas zaczyn drozdzowy.
Mieszamy i powoli dodajemy maki zeby ciasto bylo sprezyste ale nie lepilo sie do ręki. W zaleznosci od rodzaju maki może byc potrzebny kg lub mniej.
Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy ciasto rosnie prażymy na suchej patelni sezam, mieszając żeby się nie spalil.
Nastepnie przygotujmy sobie dwa duze talerze. Na jednym mieszamy pekmez z woda a na drugi wysypujemy uprazony wczesniej sezam. 
Po upływie pół godziny, gdy ciasto juz ladnie uroslo, odrywamy z ciasta kawalki i robimy w rekach lub na desce opruszonej maka, dwa identycznej dlugosci waleczki i okrecamy jeden o drugi, laczac konce, W ten sposob powstaje nam kształt oryginalnego tureckiego simit. Tak skreconego obwarzanka zanurzamy najpierw w pekmezie zmieszanym z zimna woda a nastepnie w sezamie.

Pieczemy ok 30 minut w temp. 180 stopni na blasze wyłożonej papierem.
Podajemy po ostygnieciu, koniecznie z herbatą :)
Smacznego.

Zapraszam do sprawdzenia wersji Emilki.






Malzemeler:
1 kibrit kutusu kadar yaş maya (30 gr) yada 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
0,5 su bardağı pekmez
0,5 su bardağı soğuk su
1 su bardağı susam 
yaklasik 1 kg tam budağı unu

Yapılışı:

 Bir su bardağı ılık suda mayayı eritin. Kabarması için bir süre bekleyin. 
Bir miktar unu , tuz ve şekeri hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açın eritilmiş mayayı ilave edin. Aldığı kadar unu (yaklaşık 1 kg) yavaş yavaş ilave ederek yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Nemli bir bez ile kapatarak 30 dakika kadar hamuru dinlendirin.
 Hamurdan parçalar kopararak elimizde yuvarlayarak uzatıp 2 parça elde ediyoruz.
 Daha sonra bu iki parçayı birbirine örgü seklinde dolayıp uçlarını birleştirip simit şeklini veriyoruz.
Pekmezi başka bir kapta yarım bardak su ile açalım ve hazırladığımız simitleri önce pekmezle ıslatıp sonra susama bulayarak.
Yağlı kağıt serdiğiniz veya yağladığınız tepsiye dizip önceden 180 derecede ısıttığınız fırında kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişiriniz.
Sıcak olarak çay peynir ve zeytin eşliğinde servis ediniz.


Link do oryginalnego przepisu, ktory nieco zmodyfikowalam na swoje potrzeby.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz