sobota, 29 listopada 2014

Kremalı domates çorbası - Zupa krem z pomidorów


Kremowa zupa pomidorowa



Składniki;
kg pomidorów

2 łyżki mąki
łyżka oleju
łyżka masła
łyżka przecieru pomidorowego
5 szkl. wody
100 ml śmietany
łyżeczka soli

Po umyciu pomidorów kroimy je na 4-6 czsci w zależności od wielkości. Nie obieramy ze skórek. Skórka pomidora zawiera najwięcej potasu i nadaje zupie bardzo ładny kolor.

Masło i olej rozpuszczamy w garnku i dodajemy mąke. Zasmażamy, ciągle mieszając, do momentu aż mąka bedzie żółta.
Następnie dodajemy 5 szklanek zimnej wody i gotujemy do czasu aż pomidory będą miękkie. Gdy już zmiękną przelewamy zupe przez sito i przecieramy żeby odzielić skórki.
Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy i podsmażamy aż pomidory puszczą wodę.
Gotujemy jeszcze chwile i odparowujemy nadmiar wody, Dodajemy śmietane i sól.
Podajemy na gorąco posypane żółtym serem i udekorowane pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz