środa, 26 listopada 2014

İndyjska zupa pomidorowa



İndyjska zupa pomidorowa.



Skladniki:


pomidory swieze lub z puszki
mleko kokosowe ok 100 ml
wywar warzywno-kurczakowy 
cebula
imbir, najlepiej swiezy ale moze byc tez w proszku
zabek czosnku
papryczka chili jedna swieza lub odrobina proszku
lisc laurowy
1 lyzeczka kminu rzymskiego
0,5 lyzeczki kolendry

W garnku na odrobinie oliwy podsmazyc cebulke, czosnek i imbir.
Jak cebula zmieknie dodac przyprawy i smazyc ok 5 minut po czym dodac pomidory. Smazyc az pomidorki sie rozpadna. Nastepnie dodac mleko kokosowe i ok 500 ml bulionu.
Gotowac ok 20 minut. 
Mozna zmiksowac na krem, ja mojej nie miksowalam bo reczny blender sie zepsul a duzy mialam zajety 
Podawac z chlebkiem. Mozna posypac czyms dla ozdoby. Jesli macie w domu swieza kolendre to liscmi kolendry a jak nie to mozna tak jak ja dodac odrobine oregano.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz