İndyjska zupa pomidorowa.
Skladniki:
pomidory swieze lub z puszki
mleko kokosowe ok 100 ml
wywar warzywno-kurczakowy
cebula
imbir, najlepiej swiezy ale moze byc tez w proszku
zabek czosnku
papryczka chili jedna swieza lub odrobina proszku
lisc laurowy
1 lyzeczka kminu rzymskiego
0,5 lyzeczki kolendry
W garnku na odrobinie oliwy podsmazyc cebulke, czosnek i imbir.
Jak cebula zmieknie dodac przyprawy i smazyc ok 5 minut po czym dodac pomidory. Smazyc az pomidorki sie rozpadna. Nastepnie dodac mleko kokosowe i ok 500 ml bulionu.
Gotowac ok 20 minut.
Mozna zmiksowac na krem, ja mojej nie miksowalam bo reczny blender sie zepsul a duzy mialam zajety .
Podawac z chlebkiem. Mozna posypac czyms dla ozdoby. Jesli macie w domu swieza kolendre to liscmi kolendry a jak nie to mozna tak jak ja dodac odrobine oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz