sobota, 22 listopada 2014

Gomasio


Gomasio.






0,5 szklanki soli gruboziarnistej
1,5 szklanki nasion siemienia lnianego



Na suchej patelni, na małym ogniu i ciągle mieszając uprażyć sól, aż zacznie lekko zmieniać kolor na złoty. Następnie osobno uprażyć siemię lniane pod przykryciem do momentu aż poczujecie jego miły zapach . 
Sól i siemię pozostawić do ostygnięcia.



Całość najlepiej utłuc w moździerzu, lub zmielić w elektrycznym młynku do kawy (ja uzylam blendera). Zarówno sól jak i siemię powinno być zmielone na pył.


Gomasio przechowywać w słoiku, w lodówce.
Uzywac mozna do wszystkiego do czego dodajemy sol. Ja przetestowalam juz dodajac do salatki pomidorowej, na kanapkach i do baklazana. Swietnie nada sie rowniez do zup, mies i salatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz